Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ένα στα Πέντε: Υπέροχο εφηβικό μυθιστόρημα από τη Ροδίτισσα συγγραφέα Μαρία Παπαθεοδωράκη


Σ’ έναν κόσμο, όπου κάποτε τα όνειρα ξυπνούν, πότε σαν εφιάλτες και άλλοτε σαν ευχές που βγαίνουν αληθινές, δυο έφηβες, η Εργίνα και η Ξένια, θα ξυπνήσουν καταμεσής της αθωότητας για να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα με έναν τρόπο που μόνο ένας έφηβος μπορεί...

Ο Αλέξης, άλλος ένας έφηβος της ιστορίας, τόσο με την παρουσία του όσο και με την απουσία του, θα είναι αυτός που θα αλλάξει τις χαρακιές της μοίρας στη παλάμη μιας ζωής στα πέντε. Μέχρι τότε, τα δυο κορίτσια θα περάσουν από όλες σχεδόν τις αγωνίες και τις αμφιβολίες της καθημερινότητας στην ηλικία τους, όπου φίλοι, γονείς και άνθρωποι θα συμπληρώνουν κάθε τόσο το πάζλ.
Λένε κάποιοι, πως υπάρχουν δυο δρόμοι για να ζήσει κανείς, ο ένας σαν τίποτα να μην είναι μοιραίο, και ο δεύτερος σαν όλα να είναι μοιραία.
Να συναντούνται άραγε κάποτε οι δρόμοι αυτοί; Η τελευταία πράξη έρχεται να λύσει το ερώτημα αυτό: Ένα στα Πέντε.
Θα βρείτε το μυθιστόρημα της Μαρίας Παπαθεοδωράκη στα βιβλιοπωλεία Το Δέντρο και Ακαδημία στην πόλη της Ρόδου και στο βιβλιοπωλείο του Σαββάκη στην Σορωνή


Βιογραφικό

H Παπαθεοδωράκη Μαρία κατάγεται από το νησί της Ρόδου, όπου και έζησε και μεγάλωσε, και συγκεκριμένα από την περιοχή Κρητηνία. Κατέχει ήδη έναν ξένο τίτλο σπουδών : ΙΑΤΑ - UFTAA (INTERNATIONAL AIR TRANSPORT ASSOCIATION-UNIVERSAL FEDERATION OF TRAVEL AGENTS’ ASSOCIATIONS), τον οποίο απέκτησε τον Μάρτιο του 2001.

Τρία χρόνια μετά, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερό της όνειρο, σπούδασε κλασική φιλολογία. Έτσι τον Μάρτιο του 2008 απέκτησε το πτυχίο από τον τομέα κλασικών σπουδών του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με βαθμό άριστα ‘8.80’. Μάλιστα, κατά το τελευταίο έτος των σπουδών της έλαβε ομόφωνα το τιμητικό ακαδημαϊκό βραβείο Louis Robert για εργασία την οποία εκπόνησε σε ένα από τα σεμινάρια του τομέα της. Τον Φεβρουάριο του 2011 ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλασικών σπουδών που ξεκίνησε επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Σεπτέμβρη του 2008.

Ακόμη, από τον Απρίλιο του 2010 είναι κάτοχος της υποτροφίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για διδακτορικό εσωτερικού στην Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία, με σκοπό τη διατριβή στον τομέα των κλασικών σπουδών και ειδικότερα στη λυρική ποίηση, και με ευρύτερο στόχο τη συνέχεια των σπουδών της και στο εξωτερικό.

Από τον Μάρτιο του 2011 είναι πλέον και υποψήφια διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τόλμησε μόλις το 2009 τις πρώτες της δημόσιες λογοτεχνικές απόπειρες, λαμβάνοντας τις παρακάτω διακρίσεις. Για το έτος 2009: το 3ο βραβείο ποίησης για το ποίημα ‘Τρίπτυχο ή Θρόνος Ludovisi’ στον 26ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και το 2ο βραβείο παραμυθιού στον Πανελλήνιο Ετήσιο Διαγωνισμό Ελληνικού Λόγου της Ε.Λ.Β.Ε. για το παραμύθι ‘Ο Μικρός Αστερίωνας’.
Το έτος 2010: το 3ο βραβείο ποίησης στον 2ο Διεθνή Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Δοκίμια-Διηγήματα από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ) και την εφημερίδα ‘Κυπριακός Ελληνισμός’ για το ποίημα ‘Τα Χώματα Χώρισαν’ και το 1ο βραβείο ποίησης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης από το περιοδικό Τέχνης και Λόγου Κελαινώ για το ποίημα ‘Άνασσα Πόλη’.
Το έτος 2011: το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Βραβείο από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ.) για το Διήγημα ‘Ave Maria’, το 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Βραβείο από Το Καφενείο των Ιδεών για τη μικρή Ποιητική Συλλογή ‘Casus Versi’ με τα Ποιήματά ‘Έχω κάτι του ανδρός’, ‘Το πρόσημο πήρα αρνητικό’ και ‘Δίστομο πέρασμα’, με συμμετοχή και στον συλλογικό ετήσιο τόμο της διοργάνωσης, τιμητικό Έπαινο Ποίησης στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ‘Σαλαμίνια 2011’ για το ποίημα ‘2491 λεύγες από την ιστορία’ από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον Δήμο Σαλαμίνας, το 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) για το διήγημα ‘Το Σπίτι’ και Έπαινο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από τον Ιωνικό Σύνδεσμο για το Μονόπρακτο ‘Οι Μελλοφανείς’. Ακόμη, επιλέχθηκε κατόπιν διαγωνισμού να συμμετάσχει με τη μικρή Ποιητική Συλλογή ‘Μνημίστωρ’ στον Συλλογικό Λογοτεχνικό Τόμο ‘Έργα Γραφής’ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Λογοτεχνών από τις εκδόσεις Ωρίωνας.

Ενώ, τον Ιούλιο του 2011 εκδόθηκε και το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο: Ένα στα Πέντε, επίσης από τις εκδόσεις Ωρίωνας.

Τέλος, το έτος 2012 τιμήθηκε με Έπαινο στους ΚΖ΄ Δελφικούς Αγώνες Ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) για το ποίημα ‘Ψυχικό Τραύμα’, και με Τρίτο Έπαινο από το Περιοδικό Λόγου και Τέχνης ‘Κελαινώ’ για το Ρυθμομετρικό Ποίημα ‘Ημιθέου Ρίμα’.

http://ifmedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου