Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

«Πολεμικό» κλίμα ανέβασε ξαφνικά η Τουρκία γύρω από τα νησιά μας!



ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έβγαλε ερευνητικό σκάφος που θα κινηθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Καστελόριζο και ακολούθως ανοιχτά του Φαληρακίου και του γκολφ και θα φθάσει μέχρι την Κάρπαθο!
Ξαφνικά οι Τούρκοι αποφάσισαν και ανέβασαν στο κατακόρυφο ένα περίεργο κλίμα «πολεμικής» έντασης σε μια ευρεία περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Ρόδο μέχρι την  Kάρπαθο και το Καστελόριζο.
Ειδικά στο Καστελόριζο οι Τούρκοι έβγαλαν ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία με προφανή σκοπό να αμφισβητήσουν την υφαλοκρηπίδα του νησιού καθώς και της νησίδας Στρογγύλη, αλλά και την δυνητική ΑΟΖ των δύο νησιών.
Με συντεταγμένες 36 00.00 N, 029 33.00 E το τουρκικό ερευνητικό θα πραγματοποιήσει έρευνα 7,3 περίπου μίλια νότια της Μεγίστης οριακά εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τη NAVTEX 570.
Επιπλέον με βάση τις συντεταγμένες 36 15.00 N, 028 30.00 E  35 30.00 N, 028 30.00 E το τουρκικό πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες ανατολικών ανοικτά των ακτών της Ρόδου (περιοχές Φαληράκι και Αφάντου) και ανατολικά της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.
Πάντως το R/V Bilim-2 χτές έπλεε ανοικτά των ακτών της πόλης Silifke με κατεύθυνση την Μερσίνα από όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες του. Το πλοίο βρισκόταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων απέναντι από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.  Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου από το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2, το οποίο θα κινηθεί από τη βάση του στη Μερσίνα, στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μέχρι και τον Κόλπο της Αλεξανδρέττας.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για τις προθέσεις της Άγκυρας.
Τον Μάρτιο, όταν η Άγκυρα είχε βγάλει για έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο το Πίρι Ρέις, απαντώντας στα ελληνικά διαβήματα, είχε υποστηρίξει με ρηματική διακοίνωση ότι οι "ωκεανογραφικές έρευνες δεν απαιτούν καν τη γνωστοποίηση στο παράκτιο κράτος" και ότι δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, η οποία δεν έχει οριοθετηθεί.
Σύμφωνα με τη NAVTEX 570 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει "ωκεανογραφικές έρευνες" και καταγράφονται οι συντεταγμένες επτά περιοχών, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού, δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για τις προθέσεις της Άγκυρας.
ΑΜΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Σε αιφνιδιαστική άσκηση προχώρησε σήμερα το απόγευμα το ΓΕΕΘΑ με την κινητοποίηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης και σενάριο ανακατάληψης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο και με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τις απογευματινές ώρες της 20 Σεπτεμβρίου διεξάγεται άσκηση ¨Πυρπολητής.
Στο πλαίσιο της άσκησης και βάση του σεναρίου ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.
Περιοχή άσκησης είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου και σκοπός, ο εντοπισμός και εξουδετέρωση εχθρικών τμημάτων πάνω στο Νησί καθώς και η κατάληψη και εξουδετέρωση εχθρικού πλοίου στην περιοχή, με τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Η άσκηση πραγματοποιείται στη νήσο Τέλενδο η οποία βρίσκεται σχεδόν μισό ναυτικό μίλι δυτικά της Καλύμνου.
Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται άσκηση με κινητοποίηση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης σε νήσο του Ανατ. Αιγαίου και ουσιαστικά πρόκειται περί απάντησης στην τουρκική NAVTEX 570  όπου σύμφωνα με την οποία τουρκικό ερευνητικό θα πραγματοποιήσει έρευνα 7,3 περίπου μίλια νότια της Μεγίστης οριακά εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ.
Defencenet.gr – ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου