Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ρούχα που θα φορτίζουν κινητά


Ηλεκτρική ενέργεια σε ένα φθηνό t-shirt κατάφεραν να αποθηκεύσουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εκτιμάται ότι το επίτευγμα θα ανοίξει τον δρόμο για ρούχα που φορτίζουν κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές, κάτι που θεωρείται πρακτική λύση δεδομένου ότι οι συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που σύντομα αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά απαιτούν «ευελιξία στην αποθήκευση ενέργειας».
Το μπλουζάκι – φορτιστής αναπτύχθηκε από τον καθηγητή μηχανολογίας Xiaodong Li, σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Lihong Bao.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advanced Materials Journal, οι επιστήμονες αγόρασαν ένα πολύ φθηνό μπλουζάκι και το βούτηξαν σε διάλυμα φθοριούχου άλατος.
Στη συνέχεια οι ερευνητές στέγνωσαν το t-shirt σε υψηλές θερμοκρασίες, σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι ίνες του υφάσματος μετατράπηκαν από κυτταρίνη σε ενεργό άνθρακα, χωρίς ωστόσο το υλικό να χάσει την ευκαμψία του.
Χρησιμοποιώντας μικρά μέρη του υφάσματος ως ηλεκτρόδια, οι ερευνητές έδειξαν ότι το υλικό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πυκνωτής.
Οι πυκνωτές αποθηκεύουν το ηλεκτρικό φορτίο και αποτελούν βασικά συστατικά σχεδόν κάθε ηλεκτρονικής συσκευής στην αγορά.
Καλύπτοντας τις ίνες του υφάσματος με οξείδιο του μαγγανίου πάχους μόλις ενός νανομέτρου, η ενεργειακή αποδοτικότητα του ρούχου αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.
«Έτσι δημιουργήθηκε ένας σταθερός και αποδοτικός υπερ-πυκνωτής», δήλωσε ο καθηγητής Li.
Οι υβριδικοί υπερ-πυκνωτές αποδείχθηκαν ανθεκτικοί ακόμα και έπειτα από χιλιάδες κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης, καθώς η αποδοτικότητά τους δεν μειώθηκε πάνω από 5%.
«Καθημερινά ντυνόμαστε με ύφασμα. Μια μέρα τα βαμβακερά t-shirt θα έχουν περισσότερες λειτουργίες και θα αποτελούν μια έξυπνη συσκευή αποθήκευσης ενέργειας που θα φορτίζει κινητά τηλέφωνα ή iPad», κατέληξε ο Δρ. Li.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου